Träfönster

Går du och funderar på att byta fönster kanske tanken har slagit dig att du ska köpa träfönster. Det ger en viss nostalgisk känsla och passar oftast ypperligt till lite äldre hus som vi har i Sverige. Särskilt eftersom vi har haft just trämaterialet väldigt kärt i landet under väldigt lång tid. I dag kan du hitta träfönster av hög kvalitet på en rad olika ställen. Antingen vänder du dig till fysiska butiker eller också kan du gå ut på nätet och handla eller bara jämföra olika träfönster för att se vilka skillnader som finns.

Varför träfönster?

Förutom det faktum att träfönster är väldigt snyggt så är det också en typ av fönster som byggs med naturliga material som håller väldigt länge bara man visar lite omsorg och behandlar träfönstren som de bör tas om hand. Då kommer du att kunna njuta av dina fönster under en lång tid framöver. I dag finns det olika prisklasser när det kommer till träfönster. Det är ju som bekant ganska stor prisskillnad när det gäller olika träslag. Du kan till exempel välja vanligt traditionellt furu som är av det tåliga slaget eller också kan du satsa på dyrare alternativ så som exempelvis teak och ek. Det finns även andra träslag att välja mellan och vilket det blir beror på din egen smak och plånbok. Något som är trevligt med just träfönster är att du ofta kan hitta en utformning som passar dig och du kan måla dem i den färg du själv föredrar. Det du bör ha i åtanke om du väljer träfönster är att detta är den typ av fönster som mer eller mindre kräver störst underhåll.

Var rädd om dina fönster

Tänk på att vara rädd om dina träfönster och ta hand om dem. Det kvittar hur bra träslag du väljer och hur mycket du betalar för dem. Om du inte sköter om dem kommer du att behöva reparera och renovera snabbare än nödvändigt. Så för att du ska slippa sådana obehagliga överraskningar bör du vara noga med att besiktiga dem med jämna mellanrum. Då kan man upptäcka eventuella fel eller liknande i tid så att du kan åtgärda det innan du tvingas till omfattande renovering av fönstren. Och det gör ju ingen glad. Du får trots allt tänka på att dina träfönster kommer att få stå ut med en hel del. Vädergudarna är ju inte direkt nådiga med sol, regn, snö och så vidare och därför behöver du sköta om dem kontinuerligt. Vill du däremot inte ha så mycket jobb med underhåll av dina nya fönster gör du förmodligen bäst i att välja en annan typ av fönster så som exempelvis de populära PVC-fönstren. Med träfönster kommer du nämligen också behöva måla och behandla dem med jämna mellanrum. Men om du inte är rädd för lite arbete kommer du säkerligen att kunna glädjas åt dina träfönster om du skulle välja denna klassiska typ av fönster som lever vidare än i dag.