Kostnaden för ett fönsterbyte

Det finns många faktorer som påverkar priset för ett fönsterbyte. Först och främst så har vi materialkostnaden. Priset för ett fönster varierar mycket beroende på om man vill ha pvc-fönster, träfönster, takfönster osv. Det varierar ännu mer om man jämför ett 2-glasfönster med dåligt u-värde med ett 3-glasfönster med bra u-värde. Det är därför svårt att lämna några ungefärliga priser för materialkostnaden. Det bästa är helt enkelt att räkna själv. Mät fönstrena hemma och bestäm dig för den typen av fönster som du vill ha. Därefter är det bästa att begära in så många offerts som möjligt av dels leverantörer i närområdet, men det lönar sig ofta att ta kontakt med fönsterförsäljare runt hela landet. Om det är ett större projekt med många fönster som behöver bytas ut så kan man spara många tusenlappar på så sätt.

En stor kostnad vid fönsterbytet är själva arbetskostnaden. Ett fönster väger mycket och kräver därför oftast två hantverkare på plats. Att byta ett takfönster innebär dessutom lite svårare förutsättningar för hantverkaren, så det tar mycket längre tid att byta ett takfönster. För ett vanligt fönster brukar hantverkare vanligtvis fakturera mellan 4-6 timmar + eventuell materialkostnad. Ett tips är att begära ett fast pris för varje fönster som ska bytas. Priset för hantverkare varierar givetvis beroende på var man bor. Det är dock vanligt att hantverkare begär mellan 400 – 550 kronor i timmen + moms.

Glöm inte heller bort rot-avdraget. Det kan ge ett billigare fönsterbyte. Om man vill spara in en del vid ett fönsterbyte så kan man montera fönstrena själv, men det är ingenting som vi rekommenderar. Det kan innebära problem med försäkringsbolaget vid ett senare skede dessutom. Genom att anlita hantverkare för monteringen så får man en viss trygghet genom konsumenttjänstlagen samtidigt som nettopriset blir lägre efter rot-avdrag.

För att hålla nere kostnaderna vid ett fönsterbyte så rekommenderar vi alltså följande:
1) Begär offert från många olika fönsterleverantörer efter att du har bestämt dig för någon fönstertyp. Det bästa är att begära priser för två fönstertyper. En del leverantörer har större marginaler på till exempel PVC-fönster och kan erbjuda ett ännu bättre pris på sådana fönster. Ring runt till de billigaste leverantörerna efter att du har fått offerten och se om de inte kan ge ett ännu bättre pris.

2) Begär offert från hantverkare. Be om ett fast pris vid monteringen. Utnyttja rot-avdraget!