Isolerade fönster

Idag finns det fortfarande många hus i landet som har kvar gamla fönster. Gamla fönster isolerade inte alls lika bra som de nya gör och vid ett byte från gamla fönster till moderna väl isolerade fönster så sparar man som husägare tusentals kronor.

Att kunna få möjligheten att få ner driftskostnaderna för huset, och då i synnerhet kostnaderna för el, är eftersträvansvärt för alla med hus. Genom ett fönsterbyte så får man ner driftskostnaderna ordentligt då värme som annars sippar ut genom gamla mindre isolerade fönster stannar inne. Detta gör inte bara att man får lägre elkostnader, utan det ger även ett betydligt mer behagligt inomhusklimat för alla som vistas i huset.

När man letar efter nya fönster är det mycket som man ska ta ställning till. Man ska välja om man vill ha träfönster, aluminiumfönster eller pvc-fönster och man ska välja hängning på fönstren. Man behöver även välja vilken typ av glas man vill ha på sina fönster. 3-glas ligger bra till när det kommer till isolering, men eftersom så många husägare i landet vill ha äldre stil på sina hus så har fönstertillverkarna även sett till att tillverkning av energieffektiva 2-glasfönster sker.

De fönster som varit de mest populära i Sverige sedan lång tid tillbaka är de så kallade kopplade 2-glasfönstren. Det som skiljer dessa fönster från de fönster som kallas isolerglasfönster är att utrymmet mellan fönsterglasen är slutet och fyllt av gas. Detta glas paket hålls ihop av en aluminiumprofil plus tätningslister och det finns med både 2-glas och med 3-glas.

De moderna fönster som kallas isolerfönster är absolut bättre när det kommer till isolering. Är det på det viset att man inte behöver byta ut alla fönster på huset på grund av att de är slitna, så kan man istället få bra isolering genom att installera ett innerfönster som inte blir alls lika dyrt, men som ändå gör jobbet.

För alla husägare som vill ha fönster som klarar arktisk kyla så rekommenderas passivhus fönster. Dessa fönster har ett totalt U-värde som understiger 0.8, vilket gör att de är väldigt energieffektiva. Med passivhus fönster så får man fönster som släpper in mer värmen genom solens strålar än vad det ger ifrån sig i energiförlust.

Idag finns det passivhus fönster som är betydligt mycket vackrare att titta på än vad de var när de första kom in på marknaden. Många minns dessa fönster som kraftiga och klumpiga och allting annat än attraktiva.