Energifönster

Att värna om miljön är en av de mest heta och omdebatterade frågorna som finns i dag. Ämnet är ständigt aktuellt och det finns faktiskt väldigt många människor som mer än gärna vill dra sitt strå till stacken och minska sin negativa påverkan på miljön. Och någonting man kan göra som inte så många kanske har tänkt på är att byta ut sina gamla fönster mot energifönster. Det är en investering som inte bara kommer att göra din plånbok gladare utan också miljön och naturen. I dag finns det väldigt många olika typer av fönster att välja mellan så varför inte tänka grönt och välja just energifönster. Fördelarna är många och du kommer att kunna känna dig nöjd med ditt val av nya fönster. För med nya energifönster kommer du att slippa en riktigt lömsk energibov i hemmet. Upp till en tredjedel av värmen i ditt hem kan faktiskt läcka ut genom dina gamla fönster trots att dem är helt stängda. Som du ser kommer du att kunna spara en hel del pengar på dina värmekostnader med nya energifönster. Detta kommer dessutom att innebära att värdet på din bostad höjs om du skulle vilja sälja.

Kolla på U-värdet

Det som du bör kika på i samband med att du ska köpa energifönster är det som kallas för U-värdet. Och det enda du egentligen behöver ha koll på är att ju lägre U-värde desto bättre är det eftersom fönstrets isoleringsförmåga blir bättre med lägre U-värde. Du kan ta ett äldre fönster med U-värdet 3.0 till exempel. Byter du dina fönster till energifönster med ett U-värde på 1.5 kommer hälften så mycket av värmen sippra ut gentemot tidigare. Du kan välja mellan olika energifönster som kan vara bättre eller sämre. Det beror lite på hur mycket pengar du vill lägga ner. Märkningen på energifönster går i en skala mellan A och G där A är bäst och G är ”sämst”. A innebär att fönstret har ett U-värde på max 0.9 och G innebär att U-värdet är 1.5. Du kommer alltså kunna spara en hel del pengar på värmekostnader förstår du säkert nu.

Energi är osynlig

För att ett fönster ska få märkas som ett energifönster kommer det att behöva genomgå olika tester för att man ska kunna avgöra om det lever upp till de kraven som ställs. Detta gör det också lite lättare att förstå energi som annars är helt osynlig. Med energimärkning på fönstren kommer du att få ett hum om den goda gärning du gör får både miljön och din egen plånbok.