Elitfönster

Elitfönster ägs av Ratos AB och ingår i Inwido Sverige och man är landets främsta tillverkare av fönster. Deras fönster och fönsterdörrar används både i stora byggprojekt och för vanliga familjehus. Huvudkontoret ligger i Vetlanda, medan man har fabriker med angränsande kontor både i Lenhovda och i Vetlanda. Man har placerat sina säljkontor i de större städerna Malmö och Stockholm, och företaget har en egen säljkår som arbetar med delar av försäljningen medan andra delar av försäljningen sköts av landets ledande byggfackhandlare.

Elitfönster har legat framme vad gäller miljöarbete och företaget har medverkat till många innovationer vad gäller miljöarbete inom fönsterbranschen. De är ledande inom utvecklingen av energieffektiva fönster. Elitfönster har miljögodkännande ISO 14001 från 1999.

I mitten av 1920- talet grundas en snickerifabrik i Lenhovda som börjar tillverka bland annat kyrkbänkar, byggnadssnickerier och fönster. Under 1950- talet beslutar man sig för att bara specialisera sig på fönstertillverkning. År 1996 bildas Elit Fönster AB genom ett samgående mellan Myresjöfönster i Vetlanda och Elitfönster i Lenhovda.

Under början av 2000- talet handlar det mycket om nytänkande och nyskapande inom företaget och genom Elit Design händer det mycket nytt. Man breddar sortimentet till att inkludera ytterdörrar, skjutdörrar och takfönster medan man aktivt jobbar med miljöarbete. Det är under denna tid man får delar av sortimentet Svan- märkt genom SIS miljömärkning.

Elitfönster har fönster som sparar energi, minskar buller och som skyddar mot solens strålar. Man erbjuder till och med ett fönster som inte behöver putsas så ofta, vilket väl tilltalar de flesta.

Deras mest köpta fönster är Elit Original Trä, vilket också finns i aluminium och då går under namnet Elit Original Alu. Deras mest extrautrustade fönster är Elit Extreme som passar för de större ytorna. Deras mest konstnärliga fönster är Fria Former som kan vara runda, trekantiga, halvrunda, sneda eller välvda. För den som önskar göra ett aktivt miljöval finns Elit Passiv som också kan användas i passivhus. Man erbjuder även Elit Retro som passar den som vill ha lite gammeldags stil på sina fönster, och Elit Harmoni som är inåtgående fönster som passar altandörrar. Vidare finns i deras sortiment exempelvis Fakro Takfönster som finns i både trä och aluminium.

Man erbjuds även en mängd tillval och tillbehör när man köper fönster hos Elitfönster, så som om man vill ha en slät eller en profilerad insida, kulörval, anodisering, om man vill ha fönstret målat eller glaserat och om man önskar en insida i massivt trä. De har även barnsäkra solskydd som följer den europeiska standarden.