Dobroplast

Dobroplast är ett polskt företag som tillverkar fönster i pvc- plast. Dobroplast har funnits sedan år 2000 och företaget ligger i Polen. Tillverkningen av deras plastfönster sker i rasande fart, och man tillverkar upp mot 8000 olika sorters fönster per dag. Detta innebär att det finns en stor efterfrågan på fönster i PVC- plast idag. PVC-fönster ger underhållsfria fönster som inte behöver målas och de har även lång livslängd då de inte riskerar att ruttna. Detta brukar vara två av de främsta anledningarna varför man väljer plastfönster.

Företaget har många hundra anställda och man kan stoltsera med en mängd olika priser man vunnit i internationella sammanhang för sina fönster.

Då kunderna blir mer och mer miljömedvetna har Dobroplast tillmötesgått dessa krav sedan 2011 då man startade med sin tillverkning av energieffektiva fönster. Pvc-fönster har gått igenom många olika tester med fokus på miljöpåverkan utförda av EU-kommissionen. Resultatet av dessa tester visar positiva utslag för miljön om plasten återvinns på rätt sätt. Man har även testat energiförbrukning vid tillverkning av dessa fönster. Man kom fram till att trots att det krävs mycket energi för att tillverka PVC-fönster så ger det inte dåliga konsekvenser för miljön då denna energi stannar inom konstruktionen.

År 2000 öppnas Dobroplast- fabriken i Stary Laskowiec i nordöstra Polen upp för tillverkning av PVC-fönster. Denna fabrik är fortfarande den plats där majoriteten av deras fönster tillverkas. År 2011 bestämde man sig för att möta marknadens behov av klimatsmarthet och började tillverka det energieffektiva fönstret man gav namnet Ovlo.

Dobroplast erbjuder fönster i många olika utföranden. Man kan exempelvis välja mellan 19 kulörer. Förutom det energieffektiva fönstret man valt att kalla Ovlo, erbjuder man kunden ett flertal andra olika fönster. Bland dessa återfinns Encore och Prime som passar för passiva fönster och Skylight PVC som är ett takfönster. De fönster de har som utgångspunkt för de andra fönstren och som fungerar som bas- fönster eller mall är deras Avantgarde 7000 och Avantgarde 9000.

Hos svenska återförsäljare kan man till exempel välja mellan 9 olika kategorier. Inom dessa kategorier finns exempelvis Skjutdörrar och fönsterdörrar med 1-luft eller 2-luft, Fasta fönster med eller utan båge, och 2-luft med eller utan mittpost.