2-glasfönster

Har du några planer på att göra ett fönsterbyte? Då har du ett antal beslut att fatta innan du genomför en sådan investering som det faktiskt är. Ett av alla möjliga alternativ som finns i dag är den variant som kallas för 2-glasfönster. Dock är detta ett alternativ som du ska tänka över till viss del eftersom det inte alltid är så lämpligt med 2-glasfönster. Det beror helt enkelt på var du har tänkt placera dem. Det är till exempel en bra idé att använda det i ett fritidshus eller en sommarstuga där du inte bor när det blir kallt ute – som under vintern. Har du däremot tänk ha dem i ditt hus där du bor året runt kommer du med ganska stor sannolikhet ångra dig om du väljer 2-glasfönster framför 3-glasfönster.

2-glasfönster som utvecklas

Självklart har också det som kallas för 2-fönster utvecklats under de senaste åren precis som allt annat här i världen. Dock innebär det inte att dem kommer att fungera lika isolerande som 3-glasfönstren som du bör välja till det hem du bor i året runt. Men du kan så klart jämföra 2-glasfönster som tillverkas i dag med de som är 10 år gamla eller mer och se stora skillnader när det gäller hur de är utformade. Som du kanske hör på namnet så består 2-glasfönster av två glas och mellan dem finns det ett litet utrymme. När det är 3-glasfönster det talas om finns det tre glas i stället. Dock finns det fortfarande användning för 2-glasfönster och då är det som sagt främst i bostäder så som fritidshus och sommarstugor där vi inte behöver samma isolering som under hösten och vintern. Dessutom blir det lite snällare mot plånboken eftersom 2-glasfönster oftast är billigare än 3-glasfönster. Och om du funderar på nya fönster till ditt hus kan det vara väl spenderade pengar om du väljer 3-glasfönster framför 2-glasfönster eftersom du i ett senare steg kan spara väsentligt mycket mer pengar på värmekostnaderna på detta vis.

Nackdelar med 2-glasfönster

Det som kan vara negativt är alltså att U-värdet är högre på 2-glasfönster än 3-glasfönster. Detta U-värde visar hur pass bra isolerande egenskaper ett fönster har och du ska leta efter fönster som har ett så lågt värde som möjligt. Då kommer du att behålla din värme inomhus på bästa sätt och det är ganska svårt att hitta 2-gläasfönster som går lägre än 3-glasfönster. En annan nackdel med den här typen av fönster är att de inte heller isolerar mot ljud och buller lika bra. Bor du i ett område som är lugnt och tyst gör det därmed inte så mycket men om du däremot bor i en miljö med mycket buller kommer 2-glasfönster att släppa igenom mer ljud än du önskar.